Magnus

Jag såg mina första bonsaier i Göteborgs botaniska trädgård när jag började läsa biologi i början av sjuttiotalet; det räckte för att väcka mitt intresse för skogsskötsel i det lilla formatet. När jag sedan fick tag på en tysk bonsaibok började mina första mer allvarliga försök med att odla träd i krukor. Under min tid vid Skogshögskolan tog mina odlingar ordentlig fart och en tid hade jag fler än femhundra plantor i olika stadier av utveckling.

Det jag kan om bonsaier har jag lärt genom otaliga egna försök och framför allt på kurser under ledning av Horst Krekeler och Walter Pall i Tyskland. Under våren 2015 gick också en dröm i uppfyllelse då jag fick chansen att arbeta hos två av Japans mest kända bonsaimästare, far och son Urashibata på bonsaiföretaget Taishoen.

Eftersom det var omöjligt att få tag på krukor i Sverige började jag importera krukor direkt från Japan 1989. Det blev starten på det som idag är Bonsai & Trädgård. Jag skrev också ett häfte om bonsaiodling för nybörjare. Häftet blev så småningom boken ”Bonsai”, snart såld i 4000 exemplar.