Ginkgo, Ginkgo…

Är du intresserad av Ginkgo så har du nu chansen att skaffa bra utgångsmaterial till blivande bonsaier eftersom vi har kommit över ett parti bra Ginkgoplantor till ett vettigt pris (250:-).

Bilderna visar två oklippta plantor och en planta som klipptes hårt för ett år sedan.

Plantorna är sådda för 15-20 år sedan och drygt en halv meter höga. Tyvärr är krukorna tunga och svåra att fixera i en kartong så det är svårt att skicka dem. Kommer du till årsmötet i Malmö kan vi ta med träd dit, bor du i närheten av Mölndal kan du avtala en tid med Magnus och komma och titta på utbudet (sms till 073-9150775).

 

Azaleatider

Trots ett par riktigt kalla nätter med frost just när Azaleorna hade skjutit nya skott blev Azaleornas blomning riklig även i år.

Vill du se fler blommande Azaleor kan du klicka  HÄR. Filmen är från Kaboku Center i utkanten av Kanuma City där en stor del av de finaste Azaleorna odlas.

Nitton månader…

…tog det för att vår nya hemsida skulle passera 100 000 visningar, eller 十万 (juuman) visningar som man säger i Japan. Lite drygt 5000 i månaden alltså. Fjortonde december i fjol slogs dagsrekordet med 446 visningar.

Att 十 betyder tio är kanske inte så konstigt men 万 är ett litet speciellt tecken i den japanska matematiken som kan ställa till problem för oss västerlänningar. 万 uttalas ”man” och betyder 10 000; 十万 betyder följaktligen 10 gånger 10 000 dvs 100 000.

En bonsai som denna kostar 12 万 yen, alltså 12 x 10 000 = 120 000 yen, dvs ungefär (120 000/100) x 8 = 9 600 svenska kronor. Inte så lätt om man står hos en bonsaiodlare och velar utan miniräknare.

Här kan du lära dig lite mer om hur man räknar på japanska.

Vill du hellre köra till musik kan du pröva här.

 

 

 

 

Aprilväder

Misströsta inte, våren är på väg trots vädret. Här kommer några bilder på knoppar i påsk. Uppifrån och ner Azalea, syren, äpple (?), körsbär, lärk, lönn, magnolia (en knopp längst upp till vänster), Millotia (?), rosenhagtorn, en röd lönn, två tallar och till sist ett äppleträd.

Mest spännande är det här nyförvärvet, en Azalea  med blommor som ska bli en avbild av den japanska flaggan.

Mitt egna påskprojekt ser ut så här, åtta åttio år gamla bitar som ska bli till ett.

Resultatet ska bli så här hoppas jag.

Glad Påsk!

 

På allmän begäran…

…kommer redan nu några bilder av träd som åkte med hem från Lodders. Bilderna är tagna med mobilen så kvalitén är inte de bästa men fler bilder kommer. Först en liten Zelkova som hamnade på västkusten, sedan ett, av två bra tallråämnen som ska skickas norrut, Leif med en Azalea och till sist en lite finare bonsai från Japan. Azalean byttes senare till en lite slankare och snyggare; den hämtades på söndagskvällen vid färjeläget i Helsingborg och finns numera i Skåne.

Lodders Open huis 2017

Då var vi hemma från årets öppna hus hos Lodders i Nederländerna. Lagret är fyllt och ett antal lådor med träd ska skickas i början av nästa vecka. Här kommer några bilder från marknaden i deras stora hall. Demonstratören heter John van der Laan.

Som vanligt ställde en av de lokala bonsaiklubbarna ut sina fantastiska minibonsaier.

Jag ska göra mitt bästa för att under helgen som kommer fixa bilder på några av träden som åkte med hem.

Kokufuten 2017:2

Här kommer några fler bilder från Kakufuten, den stora utställningen som hålls i februari varje år. De här bilderna är från handelsområdet en bit från utställningen. De flesta träden som säljs är av den mindre storleken. Kvaliteten varierar, några kostar många tiotusentals kronor, andra någon hundralapp. Tro inte att du kan fynda, kvalitet kostar! Gruppen på första bilden kostar ca 12 000:-. Bra råämnen kan man hitta till rimligare priser. Tallen vid TVn på mitt hotellrum kostade ungefär som en pizza, en öl och en seriematch med Frölunda.

 

Tallen vid TVn i närbild.

EBA – Noelanders Trophy 2017

Så var det över för den här gången, årets premiär på bonsai-säsongen, Noelanders Trophy som i år samordnades med EBAs årliga utställning. Fantastiska träd förstås, många importerade från Japan och till och med några formade av stormästaren själv, M Kimura.  Marknadsavdelning var stor med allt från småkrukor för några tior till utställningsklara träd för många tusen euron.

I år var vi ett tiotal från bonsaisällskapet på plats men det finns plats för betydligt flera. Flyg, en hotellnatt och hyrbil kostade oss västsvenska inte mer än drygt 1500:- så tveka inte att åka med när det blir dags nästa år. Är du sugen på bonsaier redan nu så kan du åka på öppet hus hos Lodder Bonsai utanför Utrecht, lö-sö i vecka 10. Hör av dig via mail i så fall så kan du få lite tips om hotel etc.

Kan man köpa träd och ta med hem på flyget? Visst, inga problem. Stoppa dem i en plastkasse och ta de som handbagage eller stoppa dem i resväskan.

Stewartiaskog


Juniperus nitida i Lodders monter

Nyförvärven packas

Några bilder från utställningen

(fotoförbud men alla fotograferade ändå)

Belgisk husmanskost i konstig bildvinkel (LCHF?)