Noelanders Trophy 2018

Noelanders Trophy har precis avslutats för i år och här kommer några bilder därifrån. Vill du se bilder från utställning ska du som vanligt leta på Bonsai Empires hemsida.

Några av bonsaipersonligheter som var där. Mauro Stemberger It, Kunio Kobayashi J, Bjorn Bjorholm USA, Tony Thickle GB, Joakim Bondesson S och en okänd belgare.

”Bonsai is not a race…”

Två riktigt imponerande träd. Till vänster ett Slånbärsträd uppodlat från frö (Ja just det, från frö!) och till höger en Ficus uppodlad hela vägen från en liten stickling!

Två stycken helt olika Hagtorn. Det vänstra ett OK träd, men en rak stam med en krona av krokiga grenar. På sätt och vis två helt olika delar sammanfogade på mitten. Det högra format av Tony Thickle, en helhet med en stam med mycket karaktär som flyter över i ett finfördelat grenverk.

Snyggaste montrarna hade en handlare från Ungern och en keramiker från Tyskland.

Har du inte varit där så gäller samma uppmaning som ifjol. Åk dit!

 

150 år

I år är det 150 år sedan Sverige och Japan för första gången knöt diplomatiska kontakter. För att fira det ordnas ett stort antal olika evenemang här i Sverige och i Japan under den här gemensamma logotypen

Bland evenemangen finns bland annat en filmfestival i Leksand, karatetävlingar i Stockholm, en keramikutställning i Höganäs, konserter i Göteborg och Stockholm, teater och haiku på Östasiatiska Muséet i Stockholm.

Den gemensamma hemsidan finns här och en kalender över evenemangen finns här.

Ni som bor i Stockholmsområdet missa inte den här gruppen under Stockholms kulturfestival i augusti Yamato.

Visst är de häftiga!

Dra upp volymen och klicka HÄR så får du se och höra en hel konsert med gruppen.

Taikokan (太鼓館)

Blir du sugen på att spela taikotrumma själv så passa på att besöka ”by far the noisiest museum in Tokyo” nästa gång du åker till Japan. Taikokan heter ett litet men kul museum i trakten av Asakusa. Där kan du själv prova på att spela på riktiga taikotrummor. En härlig känsla, jag har själv varit där och bankat på trumskinnen.

Muséet drivs av en trumhandlare. På bottenvåningen finns en butik, muséet finns några trappor upp.

 

Hårda paket i år

I år blev det hårda paket när några stora lådor med verktyg kom från Japan tre dagar innan julafton. Lagret är fyllt och nu väntar vi bara på att ljuset och värmen ska återkomma.

Vad fanns i lådorna? Bortsett från det ”gamla vanliga” en liten Azaleasax (150 mm), en långsmal konkavtång, en liten trådavbitare och en riktigt bra rotrensare.

Redan nu börjar knopparna bli större och den första blomningen är bara ett par veckor bort. Mitt lilla körsbärsträd brukar blomma runt Trettonhelgen och det ser ut som det blir lika tidigt den här vintern.

Bara sex veckor kvar till en av årets höjdpunkt, Noelanders Trophy!

”EM i bonsai”, äger i år rum  först helgen i februari. Som vanligt är det en grupp från Sverige som åker det för att få lite ljus i vintermörkret. Här finns en  FILM från utställningen ifjol. Se och njut av riktig snygga träd!

Nästa höjdpunkt för undertecknad blir öppet hus hos Lodder bonsai i Nederländerna i början av mars dit vi åker för att hämta  nya träd. Fundera på om du vill att vi ska försöka hitta ett snyggt träd till dig där.

God Jul

Gott Nytt År

 

Spirit of Nature

Grattis till dig som bor på västkusten och som ännu inte varit och sett utställningen Japan – Spirits of Nature på Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn. Utställningen består av verk av sex nutida konstnärer och klassiska verk från Östasiatiska museet. Åk dit en lördag eller söndag så kan du gå med en guidad visning så får du ut mer av utställningen!

Parallellt med utställningen hålls en serie föreläsningar och samtal om japansk kultur. Det visas också en serie tecknade filmer från Hayao Miyazakis Studio Ghibli.

Klicka HÄR för att komma till akvarellmuseets hemsida.

Originalmålning av Hakusai, han med alla trätryck med vyer av Fuji. Klicka HÄR så kommer du till en kort video med hans verk.

En vacker dokumentär om Hakusai och hans verk  hittar du HÄR (ca 50 min).

 

Tidig julklapp?

Varför inte ge dig själv, eller någon annan, en tidig julklapp?

Vi har precis fått hem rostfria bonsaisaxar från Ryuga. Vi har fyra modeller, fem exemplar av varje.

Den minsta kostar 500:-, de andra 525:-. Frakten kostar 50:-.

Skicka ett sms eller mail till någon av oss, ett par dagar senare ligger saxen i brevlådan!

 

 

 

 

Höstdagjämning…

…och knappt sex månader kvar tills det är dags att börja vårbruket. Först på min att-göra-lista är att försöka få ner det här körsbärs-trädet i en kruka som jag köpte av en japanska keramiker på Noelanders Trophy i våras. Trädet är ungefär 20 cm brett och krukans diameter 6-7 cm.

    

Hittade också ett bord i våras som jag tror blir perfekt till.

Det börjar snart bli dags att planera årets resa till Belgien och Noelanders Trophy. Nästa år sker eventet 3-4 februari och som vanligt åker ett gäng från Svenska Bonsaisällskapet dit. Har du inte varit där så åk dit så får du chansen att se att par hundra av Europas finaste träd. Plus demonstrationer, en mängd handlare och trevligt folk från hela Europa. Flyg, en hotellnatt och del i hyrbil brukar kosta under 2000:-!

Eventets hemsida finns här och deras Facebooksida här.

En sak till, undertecknad åker till Tyskland, Frankrike och Nederländerna för att besöka bonsaihandlare i mitten av oktober. Är du sugen på ett nytt träd eller något annat till din hobby hör av dig med ett mail till svenningssonmagnus@hotmail.com. Jag kommer att ha plats i bilen för 3-4 träd.

En Azalea som jag hade med mig till en kund för ett par år sedan,      ca 40 cm hög.

Årets höjdpunkt!

Nu är det hög tid att planera resan till Bonsaisällskapets bonsaihelg i Malmö/Limhamn 2-3 september.

Som du förmodligen redan vet så kommer ett japansk proffs, Naoki Maeoka, till oss för att demonstrera, leda en workshop och kommentera träd under helgen. Vem vet när det kommer en japansk yrkesman till Sverige nästa gång så passa på nu när chansen ges!

Bor du i södra Sverige kan du också åka över till Nordic Bonsai Center helgen innan och titta på hans demonstration där (lö 26/8; anmälan krävs,  kolla NBCs hemsida NBC). Har du aldrig besökt Nordic Bonsaicenter så gör det, det ligger strax väster om Roskilda ca 10 mil från Helsingör och ca 6 mil från Köpenhamn.

Om du klickar här så kan du se och höra en intervju med  Naoki Maeoka.