Tidig julklapp?

Varför inte ge dig själv, eller någon annan, en tidig julklapp?

Vi har precis fått hem rostfria bonsaisaxar från Ryuga. Vi har fyra modeller, fem exemplar av varje.

Den minsta kostar 500:-, de andra 525:-. Frakten kostar 50:-.

Skicka ett sms eller mail till någon av oss, ett par dagar senare ligger saxen i brevlådan!

 

 

 

 

Höstdagjämning…

…och knappt sex månader kvar tills det är dags att börja vårbruket. Först på min att-göra-lista är att försöka få ner det här körsbärs-trädet i en kruka som jag köpte av en japanska keramiker på Noelanders Trophy i våras. Trädet är ungefär 20 cm brett och krukans diameter 6-7 cm.

    

Hittade också ett bord i våras som jag tror blir perfekt till.

Det börjar snart bli dags att planera årets resa till Belgien och Noelanders Trophy. Nästa år sker eventet 3-4 februari och som vanligt åker ett gäng från Svenska Bonsaisällskapet dit. Har du inte varit där så åk dit så får du chansen att se att par hundra av Europas finaste träd. Plus demonstrationer, en mängd handlare och trevligt folk från hela Europa. Flyg, en hotellnatt och del i hyrbil brukar kosta under 2000:-!

Eventets hemsida finns här och deras Facebooksida här.

En sak till, undertecknad åker till Tyskland, Frankrike och Nederländerna för att besöka bonsaihandlare i mitten av oktober. Är du sugen på ett nytt träd eller något annat till din hobby hör av dig med ett mail till svenningssonmagnus@hotmail.com. Jag kommer att ha plats i bilen för 3-4 träd.

En Azalea som jag hade med mig till en kund för ett par år sedan,      ca 40 cm hög.

Årets höjdpunkt!

Nu är det hög tid att planera resan till Bonsaisällskapets bonsaihelg i Malmö/Limhamn 2-3 september.

Som du förmodligen redan vet så kommer ett japansk proffs, Naoki Maeoka, till oss för att demonstrera, leda en workshop och kommentera träd under helgen. Vem vet när det kommer en japansk yrkesman till Sverige nästa gång så passa på nu när chansen ges!

Bor du i södra Sverige kan du också åka över till Nordic Bonsai Center helgen innan och titta på hans demonstration där (lö 26/8; anmälan krävs,  kolla NBCs hemsida NBC). Har du aldrig besökt Nordic Bonsaicenter så gör det, det ligger strax väster om Roskilda ca 10 mil från Helsingör och ca 6 mil från Köpenhamn.

Om du klickar här så kan du se och höra en intervju med  Naoki Maeoka.

Ginkgo, Ginkgo…

Är du intresserad av Ginkgo så har du nu chansen att skaffa bra utgångsmaterial till blivande bonsaier eftersom vi har kommit över ett parti bra Ginkgoplantor till ett vettigt pris (250:-).

Bilderna visar två oklippta plantor och en planta som klipptes hårt för ett år sedan.

Plantorna är sådda för 15-20 år sedan och drygt en halv meter höga. Tyvärr är krukorna tunga och svåra att fixera i en kartong så det är svårt att skicka dem. Kommer du till årsmötet i Malmö kan vi ta med träd dit, bor du i närheten av Mölndal kan du avtala en tid med Magnus och komma och titta på utbudet (sms till 073-9150775).

 

Azaleatider

Trots ett par riktigt kalla nätter med frost just när Azaleorna hade skjutit nya skott blev Azaleornas blomning riklig även i år.

Vill du se fler blommande Azaleor kan du klicka  HÄR. Filmen är från Kaboku Center i utkanten av Kanuma City där en stor del av de finaste Azaleorna odlas.

Nitton månader…

…tog det för att vår nya hemsida skulle passera 100 000 visningar, eller 十万 (juuman) visningar som man säger i Japan. Lite drygt 5000 i månaden alltså. Fjortonde december i fjol slogs dagsrekordet med 446 visningar.

Att 十 betyder tio är kanske inte så konstigt men 万 är ett litet speciellt tecken i den japanska matematiken som kan ställa till problem för oss västerlänningar. 万 uttalas ”man” och betyder 10 000; 十万 betyder följaktligen 10 gånger 10 000 dvs 100 000.

En bonsai som denna kostar 12 万 yen, alltså 12 x 10 000 = 120 000 yen, dvs ungefär (120 000/100) x 8 = 9 600 svenska kronor. Inte så lätt om man står hos en bonsaiodlare och velar utan miniräknare.

Här kan du lära dig lite mer om hur man räknar på japanska.

Vill du hellre köra till musik kan du pröva här.

 

 

 

 

Aprilväder

Misströsta inte, våren är på väg trots vädret. Här kommer några bilder på knoppar i påsk. Uppifrån och ner Azalea, syren, äpple (?), körsbär, lärk, lönn, magnolia (en knopp längst upp till vänster), Millotia (?), rosenhagtorn, en röd lönn, två tallar och till sist ett äppleträd.

Mest spännande är det här nyförvärvet, en Azalea  med blommor som ska bli en avbild av den japanska flaggan.

Mitt egna påskprojekt ser ut så här, åtta åttio år gamla bitar som ska bli till ett.

Resultatet ska bli så här hoppas jag.

Glad Påsk!

 

På allmän begäran…

…kommer redan nu några bilder av träd som åkte med hem från Lodders. Bilderna är tagna med mobilen så kvalitén är inte de bästa men fler bilder kommer. Först en liten Zelkova som hamnade på västkusten, sedan ett, av två bra tallråämnen som ska skickas norrut, Leif med en Azalea och till sist en lite finare bonsai från Japan. Azalean byttes senare till en lite slankare och snyggare; den hämtades på söndagskvällen vid färjeläget i Helsingborg och finns numera i Skåne.

Lodders Open huis 2017

Då var vi hemma från årets öppna hus hos Lodders i Nederländerna. Lagret är fyllt och ett antal lådor med träd ska skickas i början av nästa vecka. Här kommer några bilder från marknaden i deras stora hall. Demonstratören heter John van der Laan.

Som vanligt ställde en av de lokala bonsaiklubbarna ut sina fantastiska minibonsaier.

Jag ska göra mitt bästa för att under helgen som kommer fixa bilder på några av träden som åkte med hem.